• Exkurzia – Múzeum holokaustu v Seredi

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Exkurzia – Múzeum holokaustu v Seredi.

             

            Stalo sa na našej škole tradíciou, že žiaci deviatych ročníkov v rámci aktívnych hodín dejepisu  navštevujú Múzeum holokaustu v Seredi. Návšteva je spojená s tematickým celkom o druhej svetovej vojne a jej dopade na Slovensko. Práve na mieste tragických dejín Slovenska majú žiaci získať poznatky sprostredkované z iného uhla ako v školskej lavici a učebnici.

            V tomto roku bola naša exkurzia o niečo výnimočnejšia, lebo dátum 25. marec je spojený práve so spomienkou na 25. marec 1942, kedy bol z Popradu vypravený prvý transport židovských dievčat a žien do koncentračného tábora. V rámci ponúkaných tém workshopu, ktorý je súčasťou exkurzie, bola vybraná téma „Deti a holokaust“. Cez odprezentovaný príbeh (prostredníctvom videa) jednej z preživších žien, mali žiaci možnosť získať bližšie informácie o pozadí deportácií detí a žien.

                Žiaci sa potom presunuli do jednotlivých blokov v múzeu, kde s lektormi diskutovali pri vystavených dokumentoch, fotografiách a iných artefaktoch. Zamyslení a s množstvom nezodpovedaných otázok sa spolu s pedagógmi vrátili. Tým ale exkurzia neskončila, pretože práve otázky, ktoré zarezonovali v ich mysli, budú predmetom ďalších hodín dejepisu.

            Odniesli sme si však jedno veľké posolstvo:

            “Všetko končí a začína slobodou. Vážte si, čo máte. To, že máte rodičov, máte kde bývať a môžete sa slobodne vzdelávať, že žijete v slobode. Nie je to samozrejmosť. Slobodu treba chrániť. Toto miesto utrpenia nech je pre vás mementom. Vážte si život“.

            Exkurzia splnila svoj cieľ.

            Mgr. Krúteková

            Mgr. Nedeczká

            Mgr. Michalcová

          • Divadelné predstavenie Kocúrkovo

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Divadelné predstavenie Kocúrkovo.

             

            Kocúrkovo. Hra napísaná pred 200 rokmi Jánom Chalupkom. Toto divadelné prestavenie predviedli žiakom 1. stupňa piatok, 22.03.2024, v MsKS Galanta detské divadelné súbory Studnička a Studienka zo ZUŠ Dr. Janka Blaha Skalica. Žiaci z divadelných súborov predviedli svoje talenty a nadanie v umeleckej sfére a našim žiakom pripravili krásny kultúrny zážitok.

            Mgr. Sabína Michelszová

          • Modrý deň na škole

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Modrý deň na škole.

             

            V rámci Svetového dňa vody si žiacky parlament pripravil pre našich žiakov Modrý deň. Učitelia a žiaci sa odeli do modrej farby. Víťazné triedy, v ktorých sa všetci obliekli domodra, boli triedy 2.B a 5.A. Trieda prvého stupňa získala sladké odmeny a trieda druhého stupňa získala deň bez skúšania. V rámci Dňa vody sa naši žiaci vlnili ako vlnky na mori v rytme hudby pod vedením pani učiteľky Mgr. K. Klempovej, ktorá v rámci aktívnych prestávok tancovala so žiakmi zumbu.

            Výhercom srdečne gratulujeme. Už čoskoro sa môžete tešiť na ďalší tematický deň.

            Mgr. Sabína Michelszová

            Mgr. Matej Hačko

          • Svetový deň vody

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Svetový deň vody.

             

            Bez vody nie je život, nebola by naša planéta, neboli by sme my. Možno sa to zdá, že vody je dosť, no opak je pravdou. Dnes sa naši žiaci z 5.A,6.A,6.B,7.A,7.B a 7.C zúčastnili skvelej akcie Mesta Galanta v spolupráci so Západoslovenskou vodárenskou spoločnosťou, aby sme si pripomenuli hodnotu vody. Voda je neoddeliteľnou súčasťou našich životov, máme ju doma, v škole, v práci. Avšak sú krajiny, kde je voda nad zlato, pretože je nesmierne vzácna. Často si tento fakt neuvedomujeme. Žiaľ, vody je na svete čoraz menej a naozaj by sme ňou nemali plytvať, ale vážiť si ju, chrániť ju a hlavne neznečisťovať! A práve na tejto akcii si naši žiaci mali možnosť zasúťažiť, veľa sa naučiť , vyskúšať si rôzne činnosti, ktoré zamestnanci vodární každý deň pre nás robia.

            Mgr.Danica Keppert

          • VODA ZA MIER

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album VODA ZA MIER.

             

            Deň vody 22.marec 2024 sa niesol aj v znamení vyhodnotenia súťaže VODA ZA MIER. Súťaž vyhlásila Západoslovenská vodárenská spoločnosť. Naša škola sa do súťaže aktívne zapojila a dvom žiačkam našej školy sa podarilo získať v kategórii I. stupeň 1. miesto – Michaele T. a 2. miesto – Nine L. Obe žiačky si svoje ocenenie osobne prevzali na slávnostnom odovzdávaní cien na Mierovom námestí z rúk primátora mesta Galanta Mgr. Petra Koleka a riaditeľa OZ Šaľa Ing. Zoltána Szabóa.

             

            Mgr. A. Hirková

          • Divadelné predstavenie United Neighbors of London

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Divadelné predstavenie United Neighbors of London.

             

            Dňa 21.3.2024 sa žiaci 6.-9. ročníka druhého stupňa zúčastnili predstavenia v anglickom jazyku. Predstavenie nieslo názov United Neighbors of London a konalo sa v Mestskom kultúrnom stredisku v Galante. Okrem komentárov rozprávača bolo celé predstavenie v angličtine. Žiaci mali možnosť zažiť cudzojazyčné predstavenie s prvkami humoru, ktoré všetkým vyčarilo úsmev na tvári.

            Mgr. Matej Hačko

          • Čaro slova

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Čaro slova.

             

            Dňa 21.3.2024 sa uskutočnilo okresné kolo súťaže v umeleckom prednese poézie a prózy Čaro slova. Našu školu reprezentovali žiačky: Dominika T. v I. kategórii (próza), Ema A. v I. kategórii (poézia), Teresa B. v II. kategórii (poézia), Lucia B. v II. kategórii (próza), Michaela M. v III. kategórii (poézia) a Nela A. v III. kategórii (próza). Dievčatá zdolali trému a krásne predniesli svoje texty.

            V súťaži sa úspešne umiestnili dve žiačky: Ema A. v I. kategórii poézie na II. mieste a Nela A. v III. kategórii prózy na II. mieste. K úspechu im srdečne blahoželáme. Všetky žiačky si odniesli užitočnú skúsenosť a cenné rady od odbornej poroty.

            Mgr. M. Michalcová

          • Otvorené hodiny

          • Srdečne pozývame všetkých rodičov budúcich prváčikov na otvorené hodiny, ktoré sa uskutočnia dňa 27.03.2024 od 8:00 hod.

            Poobede sa môžete tešiť na veľkonočné tvorivé dielne v ŠKD od 14:00 hod.

            Tešíme sa na stretnutie s Vami.

          • Zápis do 1. ročníka

          • Vážení rodičia, budúci prváčikovia,

            Základná škola Sídl. SNP v Galante oznamuje, že zápis do 1. ročníka sa uskutoční v dňoch 11. a 12. apríla 2024 v čase od 8:00 do 18:00 hod.

            https://zssnpga.edupage.org/a/zapis-do-1rocnika

            Tešíme sa na Vás!

          • Starší čítajú mladším

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Starší čítajú mladším.

             

            Mesiac marec sa dlhé roky nazýva aj mesiac kníh. Pri tejto príležitosti sme na škole zorganizovali rôzne akcie zamerané či už na rozvoj čitateľskej gramotnosti alebo na podporu záujmu o knihy. Neobišli sme ani ŠKD, kde sa počas celého týždňa konala akcia s názvom Starší čítajú mladším. Členky žiackeho parlamentu Elianne, Monika, Rebeka, Leila a Tia počas týždňa navštívili všetky oddelenia aj s knihami, z ktorých žiakom čítali krátky príbeh. Dievčatá mali pre žiakov pripravené rôzne úlohy a aktivity. Za snahu všetci žiaci dostali záložky do knihy. Ďakujeme dievčatám za ich snahu aj takýmto spôsobom podporovať čítanie u mladších detí.

            Mgr. Sabína Michelszová

            Mgr. Matej Hačko

          • Čitateľský kvíz

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Čitateľský kvíz.

             

            Marec je symbolom knihy a čítania. Práve tejto téme sa 21.marca 2024 venoval Čitateľský kvíz pre žiakov druhého ročníka. Najlepší čitatelia zo všetkých druháckych tried sa zišli, aby dokázali, že čitateľské zručnosti sa budujú aj u najmladších žiakov. Všetky žiačky a žiaci nás prekvapili svojimi čitateľskými kvalitami a schopnosťou čítať s porozumením a orientovať sa v texte. K zážitku všetkým prispeli aj krásne texty slovenských autorov o varení, zvieratách a stromoch.

          • Burza kníh

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Burza kníh.

             

            V rámci mesiaca marec, ktorý je venovaný knihám, sme na škole zorganizovali burzu kníh. Počas prvého týždňa žiaci odovzdávali knihy, ktoré už nepotrebovali a chceli, aby potešili niekoho iného. Za každú knižku získali jeden lístok, ktorý na burze vymenili za jednu knihu.  Dňa 19.03.2024 sa v jedálni konala burza pod vedením pani zástupkyne Mgr. S. Michelszovej, pána učiteľa Mgr. M. Hačka a členov žiackeho parlamentu. Žiaci mali možnosť si knihu vymeniť za lístok alebo kúpiť za symbolickú cenu 50 centov. Bolo neuveriteľné, akou rýchlosťou sa všetky knihy na burze minuli.

            Ďakujeme všetkým, ktorí do burzy prispeli svojimi knižkami a symbolickým príspevkom.

            Mgr. Sabína Michelszová

            Mgr. Matej Hačko

          • Čítajme si….

          • Naša škola sa zapojila dňa 18. 3. 2024 do čitateľského maratónu „Čítajme si...2024“, ktorý organizuje Linka detskej istoty už 15 rokov. Počas tohto obdobia si podujatie získalo veľkú priazeň medzi základnými školami na Slovensku.

            Projekt vznikol s cieľom inšpirovať deti k čítaniu kníh, rozvíjaniu fantázie, zdokonaľovaniu svojich čitateľských zručností, ale najmä preto, aby sa Linka detskej istoty dostala hlbšie do povedomia mladých ľudí a vedela pomáhať.

            Zatiaľ sa do tohto ročníka prihlásilo viac ako 92 000 žiakov, ktorí sa pokúsia prekonať minuloročný rekord v čítaní.

            Všetkým našim 501 žiakom (252 žiakov z 1. stupňa + 249 žiakov z 2. stupňa), ktorí sa zúčastnili čítania a podporili tak krásnu myšlienku patrí veľké poďakovanie.

             

            Mgr. Kamila Hubináková

            PaedDr.Silvia Pokorná

        • Organizácia-skrátené vyučovanie dňa 22.03.2024
          • Organizácia-skrátené vyučovanie dňa 22.03.2024

          • 22.03.2024 bude z organizačných dôvodov skrátené vyučovanie nasledovne: 

             

            • 1. stupeň – návšteva MsKS -divadelné predstavenie Kocúrkovo od 11:00. Príchod do školy cca 12:00. Po príchode do školy žiaci, ktorí nenavštevujú ŠKD odchádzajú domov. Žiakov, ktorí navštevujú ŠKD si preberajú p. vychovávateľky.
            • 2. stupeň - 4 vyučovacie hodiny, vyučovanie končí o 11:35.
            • poobedňajšie vyučovanie - zrušené. 

            Dňa 22.03.2024 bude ŠKD v prevádzke do 14:00 hod. 

        • Oznam – riaditeľské voľno
          • Oznam – riaditeľské voľno

          • Riaditeľka školy udeľuje v zmysle § 150, ods. 5 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní, žiakom 5. – 8. ročníka riaditeľské voľno dňa 20.3.2024 z organizačných dôvodov – testovanie deviatakov – T9 – 2024.

            Žiaci budú odhlásení z obedov.

          • Prespávačka- noc v škole

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Prespávačka- noc v škole.

             

            15. marca večer bolo možné pozorovať pred našou školou nezvyčajný úkaz. Miesto odchodu domov prichádzali žiaci opäť do školy. Nabalení, v doprovode rodičov, sa žiaci 3.A rozhodli spoločne stráviť noc v škole. Rodičia postavili stany, vybalili veci, zabezpečili raňajky /p. Jurčeková/, džúsiky /p. Zvolenská/, domáce sušienky /p. Engelmanová/ a nechali svoje deti vyskúšať si, aké je to aspoň jeden večer a noc byť zodpovedný sám za seba. Pre mnohých to bola úplne nová skúsenosť. Pestrý večer plný hier a zábavy výborne organizovali animátorky Tia Sz. z 8.C a Rebeka N. zo 7.B. Spoločná večera, predstavovanie svojich plyšákov, spoločenské hry a večierka ukončili deň, po ktorom bolo ešte dlho do noci počuť zo stanov a spacákov tichý hovor a smiech. Aby bolo všetko, ako má byť, na to dohliadali pedagogičky p. Bežuchová, Halupková, Danková a triedna dôverníčka p. Gulášová. Akcia, ktorú zastrešoval žiacky parlament, mala u detí dobrú odozvu a prispela k stmeľovaniu triedneho kolektívu.

            Mgr. E.Danková

          • Deň s olympioničkou!

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň s olympioničkou!.

             

            Vzácna návšteva, veľká osobnosť nášho športu, úžasná žena!
            Mgr. Martina Halinárová-Jašicová je bývalá slovenská biatlonistka. Reprezentovala Slovensko na piatich zimných olympijských hrách. V Lillehammeri 1994, v Nagane 1998, v Salt Lake City 2002, v Turíne 2006 a vo Vancouvri 2010.

            Pochádza z Dolného Kubína, úspešná oravská športovkyňa, ktorá začínala v detstve najprv gymnastikou. Ako desaťročná už robila bežecké lyžovanie a chodila na ZŠ do športovej triedy so zameraním na atletiku.


            A naša škola mala česť, aby sme ju privítali. 

            Žiaci športových tried našej školy si vyskúšali ako sa “maká” pod vedením 5 násobnej olympioničky, biatlonistky a stále športovo aktívnej kondičnej trénerky, ktorá žiakom nič neodpustila ale dopriala im aj zábavu. Športová osobnosť,  Martina Halinarová Jašicová, počas besedy odprezentovala svoju bohatú športovú kariéru, priniesla medaile z Majstrovstiev Európy, Univerziád a Svetových pohárov. Predviedla “suchú “ streľbu z flinty, a najaktívnejší žiaci si ju mohli obzrieť aj z blízka.  Žiaci sa pýtali na jej zážitky z olympiád a ostatných súťaži, ktoré preteky boli najľahšie a najťažšie, či je ťažké sa trafiť do terča, ktorý iný šport má rada, a pýtali sa aj na jedlá, pitie a aj iné záujmy. Na konci besedy boli žiakom rozdané podpisové kartičky, a kľúčenky s fotkou a textom na pamiatku tohto výnimočného dňa. Vedenie našej školy sa poďakovalo Martinke za prijatie pozvania kyticou, zabezpečilo od mesta prezenčné darčeky s logom mesta Galanta, za čo ďakujeme mestu Galanta. 

            Po programe v škole, sme boli pozvaní do krásnej reštaurácie Esterházy, kde nás čakalo dokonalé jedlo, vynikajúci personál a samozrejme Zsolt Takáč a Katarína Takáčová, ktorí sa nám venovali, porozprávali o histórii kaštieľa a vzácnu návštevu potešili pozornosťou na pamiatku. Za čo im škola ďakuje.

            Mgr. Danica Keppert
            Mgr. Miroslava Pálová 

          • Burza kníh

          • Milí rodičia a žiaci, v mesiaci marec organizujeme na našej škole burzu kníh. Ak máte doma prečítanú alebo nepotrebnú knižku vhodnú pre vek 6 – 15 rokov, prineste ju k nám do školy, kde si nájde nového čitateľa. Každý, kto prinesie knižku do burzy, získa lístok na výmenu jednej knihy. Zber kníh začne v utorok 12.03.2024 a bude prebiehať do konca týždňa. Presný termín burzy kníh upresníme čoskoro. Budeme radi, ak oslovíte aj Vašich známych, aby sme takýmto spôsobom vyzbierali knižky a pomohli im nájsť nový domov.

          • Čarokrásna slovenčina

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Čarokrásna slovenčina.

             

            Aj tento rok sa mnoho nádejných rozprávačov príbehov odvážilo predviesť svoj talent v školskom kole recitačnej súťaže „Čaro slova“. Dňa 27. 2. 2024 bolo naše popoludnie obohatené o úžasný kultúrny zážitok plný pútavých prednesov a dychberúcich textov. Porota mala veľmi náročnú úlohu vybrať víťazov daných kategórií. Žiaci našej školy nám opäť potvrdili, že ich šikovnosť, odhodlanie a tvrdá práca prináša ovocie.

             

            I. kategória – Poézia

            1. Ema A.

            2. Zoja B.

            3. Simona B.

            I. kategória – Próza

            1. Dominika T.

            2. Karolína K.

            3. Nina S.

             

            II. kategória – Poézia

            1. Teresa B.

            2. Alžbeta K.

            3. Katarína P.

            II. kategória – Próza

            1. Lucia B.

            2. Rebeka K.

            3. Dorota Ch.

             

            III. kategória – Poézia

            1. Michaela M.

            2. Melánia K.

            III. kategória – Próza

            1. Nela A.

            2. Laura A.

             

            Všetkým žiakom patrí veľké ďakujem a víťazom držíme palce na okresnom kole.

             

            Mgr. Kamila Hubináková

            Mgr. Mária Michalcová

            PaedDr. Silvia Pokorná

             

          • Šaliansky Maťko – okresné kolo

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Šaliansky Maťko – okresné kolo.

             

            Dňa 26.2.2024 sa uskutočnilo okresné kolo súťaže prednesu slovenskej povesti Šaliansky Maťko Jozefa Cígera Hronského v Matici slovenskej v Galante. Za školu nás reprezentovali za 1.kategóriu Sabinka G., za 2.kategóriu Olívia J. a Nela A. za 3.kategóriu. Každá mala 10 až 15 súperov, teda konkurencia bola silná nielen v počte, ale aj v kvalite prednesu, ako to uznala aj odborná porota.

            Napriek tomu si naša škola odniesla dve pekné umiestnenia – Sabinka G. 2.miesto a Nela A. 3.miesto. Dievčatám srdečne blahoželáme!

            Mgr. Slavka Adamčíková