• Čaro slova – okresné kolo 1. kategória

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Čaro slova – okresné kolo 1. kategória.


            Dňa 28.3.2023 sa v Dome Matici slovenskej v Galante konalo okresné kolo recitačnej súťaži Čaro slova v 1. kategórii. Tejto súťaži sa zúčastnili aj žiačky našej školy. S prózou súťažila žiačka 3.A Mia T. S poéziou súťažila taktiež žiačka 3.A triedy Ema A.. Obe dievčatá predviedli fantastické výkony pred odbornou porotou, ktorá mala veľmi neľahkú úlohu, určiť toho najlepšieho recitátora. Dievčatá si odniesli zo sebou krásne pamätné listy a množstvo skúseností, ktoré ich určite posunú v pred v ďalších recitačných súťažiach.

            Mgr. Sabína Michelszová

        • Oznam- prevádzka ŠKD dňa 31.3.2023
          • Oznam- prevádzka ŠKD dňa 31.3.2023

          • Riaditeľka školy oznamuje, že dňa 31.3.2023 bude z organizačných dôvodov prevádzka ŠKD do 14:30 hod.. Ak si z vážnych dôvodov nestihnete dieťa vyzdvihnúť do tohto času, môžete tak urobiť do 15:00 hod.. Deti budú v starostlivosti pani vychovávateliek M. Czanikovej a M. Bežuchovej. Volať na číslo, ktoré využívate bežne po 16:00 hod..

        • Zápis do 1. ročníka na školský rok 2023/2024
          • Zápis do 1. ročníka na školský rok 2023/2024

          • Riaditeľstvo Základnej školy, Sídl. SNP 1415/49 v Galante oznamuje zákonným zástupcom detí, že zápis do 1. ročníka na školský rok 2023/2024 sa uskutoční v termíne

             

            13. a 14. apríla 2023 v čase od 8:00 do 18:00 hod.

             

            Každé dieťa, ktoré dovŕši do 31.8.2023 vrátane fyzický vek 6 rokov, musí byť zapísané        do 1. ročníka základnej školy.

            Zápis sa uskutoční prezenčnou formou – osobnou účasťou dieťaťa a oboch zákonných zástupcov v budove školy - vchodom cez tribúnu pri tartanovom ovále.

            Dieťa, ktoré malo v školskom roku 2022/2023 odklad povinnej školskej dochádzky, musí byť na školský rok 2023/2024 opäť zapísané.

            Doklady potrebné k zápisu:

            • Rodný list
            • Kartička poistenca dieťaťa
            • Občiansky preukaz oboch zákonných zástupcov

            Podľa § 144a zákona č. 245/2008 (účinnosť zákona od 1.1.2023 do 31.8.2023) sa na prihláške vyžaduje podpis oboch zákonných zástupcov.

            Podpis oboch zákonných zástupcov sa nevyžaduje ak:

            • jednému z rodičov bolo obmedzený alebo pozastavený výkon rodičovských práv
            • jeden z rodičov nie je schopný podpísať sa (vyžaduje sa o tom potvrdenie lekára)
            • vec neznesie odklad, zadováženie súhlasu druhého rodiča je spojené s ťažko prekonateľnou prekážkou a je to v najlepšom záujme dieťaťa (rodič predloží písomné vyhlásenie)
            • ak sa rodičia na tom dohodli (rodičia predložia písomné vyhlásenie)

            Zákonný zástupca dieťaťa zapisuje dieťa na jednu základnú školu.

            Prosíme, pozorne sledujte stránku našej školy.

            Žiak plní povinnú školskú dochádzku v základnej škole v školskom obvode, v ktorom má trvalý pobyt (ďalej len spádová škola), ak pre neho zákonný zástupca nevyberie inú základnú školu. Žiak môže plniť povinnú školskú dochádzku v inej ako spádovej škole, ak ho riaditeľ tejto školy prijme na základné vzdelávanie.

            Školský obvod Základnej školy, Sídl. SNP 1415/49, 924 01 Galanta

            - územie mesta Galanta, ktoré tvoria ulice:

            Hlavná, Jilemnického, Krásna, Nemocničná, Nová, Obrancov mieru, Októbrová, Priečna, Revolučná štvrť, Sídl. Jas, Sídl. SNP, Slnečná, Šafárikova, Škovránkova, Športová, Štúrova, Ulica Májového povstania českého ľudu, Ulica na Štrande, Brečtanová, Kvetná, Nezábudková, Palinová, Tulipánová.

            (VZN – Všeobecne záväzné nariadenie mesta Galanta č. 08/2020 o určení školských obvodov pre základné školy mesta Galanta)

            V prípade, že dieťa bude pokračovať v predprimárnom vzdelávaní od septembra 2023 v materskej škole (odklad povinnej školskej dochádzky), je potrebné zapísať aj také dieťa, ktoré bude v predprimárnom vzdelávaní pokračovať.

        • Oznam- dotácie na stravu od 1.5.2023
          • Oznam- dotácie na stravu od 1.5.2023

          • Vážení rodičia,

            ak máte záujem od 1.5.2023 o poskytnutie dotácie na stravu pre Vaše dieťa je nevyhnutné požiadať o dotáciu na stravu vyplnením papierovej NÁVRATKY v termíne do 12.04.2023.

            Vyplniť návratku je potrebné aj v prípade, že nežiadate o dotáciu na stravu.

            Návrtaky budeme rozdávať žiakom od 29.03.2023.

            V prípade, že sa Vaše dieťa v školskej jedálni doteraz nestravovalo, je zároveň potrebné požiadať, aby dieťa bolo zaradené do zoznamu stravníkov - prihlášku na stravovanie nájdete na stránke školy:

            https://zssnpga.edupage.org/a/skolska-jedalen?eqa=dGV4dD10ZXh0L3RleHQxMiZzdWJwYWdlPTg%3D

            V prípade ak nedoručíte túto návratku v stanovenom termíne, na dieťa nebude možné poskytovať dotáciu na stravu až kým v priebehu školského polroka o dotáciu na stravu nepožiadate. Žiadosť o poskytnutie dotácie na stravu je možné odvolať.

          • Via Historica

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Via Historica.


            Dňa 27.3.2023 sa žiaci II. stupňa zúčastnili šermiarsko-divadelného predstavenia Via Historica. Divadlo formou štylizovanej hodiny dejepisu sa zameralo na slovenské dejiny.

            V predstaveniach nás previedli významnými obdobiami slovenských dejín:

            1. Cesta slovanskou históriou - Od Sama po Štefana I. (problémy s Avarmi, Samova ríša, prvé kniežatá, Konštantín a Metod, Svätopluk a Frankovia, príchod Maďarov)

            2. Cesta slovenskou históriou - Od Viedne k Štúrovcom.

            Žiaci mali možnosť vidieť dobové kostýmy, historické zbrane i šermiarske súboje v humorných divadelných scénkach, zážitkovou formou sa dozvedeli historické fakty a boli interaktívne zapájaní do programu.

          • Čas premien

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Čas premien.


            Dňa 29. marca 2023 sa uskutočnili pre žiakov 7. ročníka prednášky, ktorých lektorkou bola lektorka programu Čas premien, Mgr. Viera Holecová. Pre žiakov si pripravila prednášky na témy Dospievanie alebo život plný zmien určená pre dievčatá a Na štarte k mužnosti, ktorú si vypočuli chlapci. Prednášajúca ich “zasvätila” do tajov intímneho sveta, hygieny a starostlivosti o svoje telo v období dospievania. Žiačky, ako aj žiaci odchádzali z prednášky s pocitom uvedomenia si väčšej zodpovednosti k svojmu telu a zároveň s pocitom nehanbiť sa za telesné zmeny, ktoré sú súčasťou ich dospievania.

            Mgr. Lucia Líšková

          • CHRÁŇME, ČO CHRÁNIŤ MÁME

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album CHRÁŇME , ČO CHRÁNIŤ MÁME.


            Žiaci 6.A a 7.B triedy pod vedením svojich vyučujúcich , Ing. L. Katonu a Mgr. J. Pobočeka, sa vzchopili myšlienky v rámci hodín techniky pripomenúť si „ krehkosť “ našej planéty. Keďže na našej škole vedieme žiakov k environmentálnemu mysleniu a cíteniu a stáva sa neoddeliteľnou súčasťou výchovno-vzdelávacieho procesu, sa naši žiaci zapojili do čistenia areálu a okolia školy, a to vyzbieraním niekoľkých vriec odpadu, hrabaním a vyzbieraním nahromadeného lístia a ľahkými terénnymi úpravami či zametaním znečistených priestorov. Touto cestou sa naučia názorne chápať vzťahy medzi človekom, prírodou a uvedomia si pocit zodpovednosti za svoje konanie, čo sa nám aj touto akciou podarilo.

            Mgr. Radka Vrabcová

          • Vyhodnotenie florbalového turnaja starších žiakov

          • Dňa 17.03.2023 sa žiaci 8. a 9. ročníka zúčastnili obvodného kola florbalového turnaja s názvom SUPER FLORBAL POHÁR, ktorý sa konal na Gymnáziu J. Matúšku v Galante. Naši žiaci si postupne zmerali sily s rovesníkmi z Gymnázia J. Matúšku, ZŠ Veľké Úľany a ZŠ s VJM Trstice. Z obvodného kola sa našim žiakom po výborných výkonoch podarilo postúpiť na okresné finále, ktoré sa bude konať 19.04.2023 na Strednej odbornej škole obchodu a služieb v Galante.

             

            Výsledky našich žiakov

            Gymnázium J. Matúšku – ZŠ Sídl. SNP                 0:5

            Góly: Baráth 2x, Plavý 2x, Miedzga

             

            ZŠ Sídl. SNP – ZŠ V. Úľany                                               7:3

            Góly: Plavý 3x, Baráth, Hovorka, Piši, Takáč

             

            ZŠ Sídl. SNP – ZŠ s VJM Trstice                             9:1

            Góly: Plavý 4x, Piši 2x, Repa, Takáč, Miedzga

             

            Za vzornú reprezentáciu školy chceme poďakovať nasledovným žiakom: Alex Martinčík, Sebastián Mrva, Juraj Baráth, Oliver Piši, Matúš Kordoš, Adrián Lakatoš, Marko Miedzga, Filip Plavý, Benjamin Takáč, Samuel Repa, Denis Brizlák, Timotej Hovorka.

             

            Mgr. Rastislav Baša

          • Marec - mesiac knihy v anglickom jazyku

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Marec - mesiac knihy v anglickom jazyku .

             

            Pri príležitosti pripomenutia si marca ako mesiaca knihy a čítania, žiaci 5.B triedy spoločne so svojimi pani učiteľkami pripravili nástenku a kvíz pre všetkých žiakov 2. stupňa. Cieľom pripravených aktivít je vzbudiť u žiakov záujem o anglickú literatúru a motivovať ich k čítaniu v cudzom jazyku. Žiaci si prehĺbili svoje vedomostí o klasických dielach anglickej a americkej literatúry, pričom niektoré diela a postavy ako Huckleberry Finn či Mauglí spoznali, o niektorých sa dozvedeli prvýkrát. Svoje získané vedomosti si mohli následne overiť v krátkom kvíze, ktorý spestril vyučovanie anglického jazyka.

            Aktivity pripravili: Mgr. D.Keppert, Mgr. K.Uhríková.

          • Exkurzia: Slovenské olympijské a športové múzeum

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Exkurzia: Slovenské olympijské a športové múzeum.


            Dňa 21.3.2023 sa športová trieda 6.A zúčastnila exkurzie v Bratislave v Slovenskom Olympijskom a športovom múzeu. Žiaci sa oboznámili s históriou Slovenského olympijského športu až po súčasnosť formou odborného výkladu od sprievodcu múzea. Okrem stálych exponátov, prebieha v múzeu aj výstava olympijských medailí slovenských športovcov získaných v ére našej štátnej samostatnosti. Počas výkladu sa žiaci aktívne zapájali a mali nekonečné množstvo otázok a na konci odborného výkladu sa žiaci mohli zapojiť do online kvízu. Po kvíze ich čakala odmena formou hry – stolný hokej. Ako športovú triedu neminula akcia v cyberjump aréne, ktorú si žiaci maximálne pohybovo užili. Počas exkurzie v múzeu a taktiež pohybových aktivít v cyberjump aréne sa športová trieda utvrdila v tom, čo sa snaží dodržiavať aj v škole a v živote, že sme si všetci rovní a sme jeden tím.
            Mgr. M. Pálová

          • Poďme si pomáhať!

          • Často sa nám zdá, že život stráca farby a vidíme len čierno – bielo. Sú to naše nálady, či už radosť
            alebo smútok. Emócie s nami lomcujú každý deň a nie vždy si vieme poradiť práve s tými
            negatívnymi. Oveľa ťažšie to majú deti, tie ešte presne nevedia, čo a ako vyjadriť. Preto sme s triedou
            7B urobili nástenku na túto tému. Dôležité je, aby sme sa vzájomne počúvali a vnímali. Ak vieme
            pomôcť, pomôžme tomu druhému. Niekedy stačí veľmi málo : úsmev, pekne slovo alebo objatie.


            Mgr.Danica Keppert

          • Marec mesiac kníh - návšteva Galantskej knižnice

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Marec mesiac kníh - návšteva Galantskej knižnice.


            Mesiac marec je známy mesiacom kníh. Pri tejto príležitosti sa žiaci 3.A triedy zúčastnili besiedky v Galantskej knižnici. Pútavou pre nich sa stala téma „Ako vznikajú knihy“. Žiaci sa dozvedeli celý proces vzniku kníh. Dozvedeli sa, aké rôzne druhy kníh existujú, mali možnosť si ich aj pozrieť. Neoddeliteľnou súčasťou kníh je aj samotný papier. Získali nové informácie, ako súčasný papier vznikol, niečo málo o jeho histórií. Zaujímavosťou nepochybne patrili ukážky najstaršej knihy, najmenšej knihy a najväčšej knihy. Po besiedke sa žiaci presunuli do priestorov knižnice, kde si mohli poprezerať rôzne detské knihy. Ďakujeme pracovníčkam knižnice za pekne pripravenú besiedku.

            Mgr. Sabína Michelszová

          • Exkurzia - Neogotický kaštieľ Galanta

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Exkurzia - Neogotický kaštieľ Galanta.


            To, čo formuje náš súčasný svet má základ v dejinách a v histórii, a preto sa žiaci 3.A v rámci predmetu Vlastiveda zúčastnili exkurzie jednej z najväčším historických pamiatok nášho mesta – Neogotického kaštieľa. Žiaci mali možnosť pozrieť sa do znovozrekonštuovanej časti južnej veže. Na začiatku prehliadky náš čakal krátky dokumentárny film, ktorý nám priblížil históriu mestu, ukázal vzácne snímky mesta Galanta. Po prehliadke južnej veže sme sa presunuli do severného krídla, kde nás čakala prehliadka dvoch pamätných izieb, ktoré sú venované významným osobnostiam mesta Galanta - Karolovi Duchoňovi a Zoltánovi Kodalyovi. Žiaci sa dozvedeli o živote týchto dvoch významných osobností. Mali pekný zážitok aj vďaka tomu, že počas celej prehliadky nám hrali piesne Karola Duchoňa. Neoddeliteľnou súčasťou bola aj výstava starých gramofónov.

            Ďakujeme pracovníkom Neogotického kaštieľa za sprievod a pekný výklad.

            Mgr. Sabína Michelszová

          • Klubový blšák v ŠKD

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Klubový blšák v ŠKD.

            Dňa 17.3. 2023 sme zorganizovali v školskom klube detí burzu hračiek s názvom " KLUBOVÝ BLŠÁK", ktorá mala veľký úspech. Deti absolvovali zaujímavé športové a zábavné disciplíny, za ktoré získavali žetóny. V predajnom stánku si ich s nadšením vymieňali za rôzne hračky, spoločenské hry a knižky. Deťom sa akcia veľmi páčila, precvičili si finančnú gramotnosť a vzájomnú komunikáciu a domov odchádzali s plnými taškami.

            Dňa 17.3. 2023 sme zorganizovali v školskom klube detí burzu hračiek s názvom " KLUBOVÝ BLŠÁK", ktorá mala veľký úspech. Deti absolvovali zaujímavé športové a zábavné disciplíny, za ktoré získavali žetóny. V predajnom stánku si ich s nadšením vymieňali za rôzne hračky, spoločenské hry a knižky. Deťom sa akcia veľmi páčila, precvičili si finančnú gramotnosť a vzájomnú komunikáciu a domov odchádzali s plnými taškami.

          • Oznam- riaditeľské voľno

          • Riaditeľka školy udeľuje v zmysle § 150, ods. 5 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní, žiakom 5. až 8. roč. riaditeľské voľno dňa 22.3.2023 z organizačných dôvodov – testovanie deviatakov – T9.

             

            Žiaci budú z obedov odhlásení. 

          • HALOVÉ MAJSTROVSTVÁ SR VO VIACBOJI STARŠICH ŽIAČOK

          • Dňa 12.3.2023 sa v Bratislave hale Elán konali Halové Majstrovstvá Slovenskej republiky staršieho žiactva.

            TJ Olympiu Galanta pri ZŠ Sídl. SNP reprezentovala naša žiačka športovej triedy 9.A, Katka Mičaniová.

            Na majstrovstvách SR vo viacboji sa zúčastnila 5 disciplín:   1) 60m cez prekážky - 9.75s (osobný rekord), 2) skok do výšky – 141 cm, 3) vrh guľou (3kg) – 8.73 m (osobný rekord), 4) skok do diaľky -506 cm,  5) beh 800 m – 2.46.10 s (osobný rekord). Zo všetkých disciplín získala 2810 bodov a obsadila pekne 7. miesto z celého Slovenska.  

            Katke gratulujeme k dosiahnutým výkonom a ďakujeme za vzornú reprezentáciu klubu a našej školy. Veľká vďaka patrí aj podpora od rodičov. Zároveň poďakovanie patrí vedeniu našej školy a mestu Galanta za vytváranie vhodných podmienok na prípravu.   

          • NÁVŠTEVA DETÍ Z MATERSKEJ ŠKOLY V PRVOM ROČNÍKU

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album NÁVŠTEVA DETÍ Z MATERSKEJ ŠKOLY V PRVOM ROČNÍKU.


            14. marca 2023 do našich tried 1.A a 1.B prišli na návštevu deti z materskej školy. Žiaci prvého ročníka im predviedli, čo všetko sa od začiatku školského roka v škole naučili. Budúci prváci si vyskúšali nielen sedenie v lavici, ale ukázali aj svoju šikovnosť pri spoločnom vypĺňaní pracovných listov, predniesli svojim kamarátom básničky a nakreslili im na tabuľu kvietky a stromy. Na záver prváci škôlkárov za usilovnosť odmenili darčekmi. Už sa tešíme, ako tieto šikovné deti našu školu opäť navštívia pri zápise do prvého ročníka po Veľkej noci.