• Novoročné želania

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Novoročné želania.

            Stalo sa už tradíciou na prvom stupni našej školy, že s príchodom nového roka sa každoročne organizuje podujatie „Vypúšťanie balónov šťastia.“ Nebolo tomu inak ani tento rok. Všetci žiaci sa stretli na školskom dvore, kde na pripravené balóny priviazali stužky s novoročnými želaniami. Väčšinou si deti priali zdravie, šťastie, lásku, rodinnú pohodu, ale i samé jednotky. Potom takto pripravené balóny spoločne vypustili. Všetci veríme a želáme si, aby sa novoročné želania naplnili.

          • Digitálne technológie na hodinách cudzích jazykov

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Digitálne technológie na hodinách cudzích jazykov.


            Našich žiakov sa snažíme pripraviť pre budúce štúdium a pracovný trh podľa očakávaní a potrieb 21. storočia, a preto práca s digitálnymi technológiami je jednou z priorít vo vyučovaní cudzích jazykov. Informačno-komunikačné technológie sa stali fenoménom dnešnej doby a ich uplatnenie vo vzdelávaní predstavuje nové možnosti zefektívnenia a modernizovania vyučovacieho procesu. Interaktívna tabuľa či tablety sú vynikajúcou učebnou pomôckou vo vyučovacom procese, ktorá výrazne zvyšuje motiváciu a chuť žiakov do učenia a významne tiež pomáha začleňovaniu žiakov so špeciálnymi vzdelávacími potrebami. Práca na interaktívnej tabuli a tabletoch zvyšuje a udržiava pozornosť žiakov, aktívne a tvorivo ich zapája do vzdelávacej činnosti a vytvára dynamické prostredie, v ktorom sa učitelia spolu so svojimi žiakmi dobre cítia. Posúďte sami z priložených fotografií, či sa učiteľom cudzích jazykov darí vytvárať príjemnú atmosféru na vyučovacích hodinách a prehlbovať tak v žiakoch kladný prístup k učeniu sa cudzích jazykov.

          • "WORLD OF WORK" - "SVET PRÁCE"

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album "WORLD OF WORK" - "SVET PRÁCE".

            Koncom januára sa žiaci 9.ročníkov zúčastnili na tvorbe projektov v anglickom jazyku na tému:" WORLD OF WORK " - " SVET PRÁCE ". Projekty žiakov sú vystavené na nástenke vo vestibule na chodbe A1. Žiaci výstižne a zaujímavo opísali zamestnania, ktoré ich zaujali, prípadne zamestnania, ktoré by aj sami radi v budúcnosti vykonávali. Vystavené projekty žiakov 9. ročníka si môžu prezrieť aj ostatní žiaci našej školy. Žiaci II. stupňa sa majú možnosť pod dohľadom vyučujúcich ANJ zúčastniť kvízu s otázkami o zamestnaniach. Vo dvojiciach, prípadne v skupinkách rozvíjať diskusiu a taktiež prezentovať vlastné názory a postoje k danej téme. Nepochybne so slovami ako zamestnanie či profesia sa v reálnom živote jedného dňa stretne každý z nás.

            Mgr. Štefan Dikan

        • Vydávanie výpisov klasifikácie a polročných vysvedčení  (9.ročník)
          • Vydávanie výpisov klasifikácie a polročných vysvedčení (9.ročník)

          • Vydávanie výpisov klasifikácie a polročných vysvedčení (9. ročník) sa uskutoční dňa 31.1.2023 počas 4. vyučovacej hodiny pre všetkých žiakov 1. aj 2. stupňa. Žiaci si výpisy/ vysvedčenia prevezmú od triednych učiteľov vo svojich triedach. Žiaci, ktorí nechodia na obedy a nenavštevujú ŠKD, po 4. vyučovacej hodine odchádzajú domov.

            Vydávanie obedov:

            Po skončení  4. vyučovacej hodiny sa budú vydávať obedy pre žiakov 1. stupňa, ktorí nenavštevujú ŠKD a žiakov druhého stupňa až následne pre žiakov navštevujúcich ŠKD.

            Vyučovanie riadne pokračuje dňa 1.2.2023 – polročné prázdniny sú zrušené!

          • Stále nám hrajú...

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Stále nám hrajú....

             

            Žiaci 5.B triedy sa dňa 26.1.2023 vybrali na malú potulku hudbou. Zavítali sme do severného krídla nášho krásneho kaštieľa v Galante, kde na nás čakali nádherné expozície. Na začiatok sme si pozreli obrazy, ktoré nás prekvapili svojou krásou a rôznorodosťou. Deti však boli zvedavé na pamätné izby významných osobností zo sveta hudby. Čakal nás Karol Duchoň a Zoltán Kodály. Žiaľ, nie naživo, ale svojimi hudobnými pokladmi, ktoré po sebe zanechali. Dozvedeli sme sa, že Zoltán Kodály bol nielen svetoznámy skladateľ, ale práve on sa zaslúžil o to, aby sa hudba vyučovala na školách ako predmet. Potom sme sa preniesli do 20.storočia, kde na nás čakal Karol Duchoň. Jeho pamätná izba je plná skvostov, osobných vecí, ale aj ocenení. Aj tu zneli známe piesne nášho speváka. Veľkým prekvapením bola expozícia historických gramofónov. Ani sme netušili, že v Galante máme takú raritu. No a na záver sme videli zbierku starých žehličiek, fotoaparátov, rôznych tabúľ a motoriek. Deti boli nadšené!

            Celý čas nás expozíciou sprevádzal pán Miroslav Helt a rozprával nám o všetkom, čo sme mohli vidieť s veľkým nadšením. Touto cestou by som sa mu chcela veľmi pekne poďakovať za jeho profesionalitu a úžasný prístup ku žiakom. Ochotne odpovedal na otázky detí, dokonca im ukázal starý gramofón ako vie ešte stále hrať.

            Exkurzia bola zorganizovaná v rámci predmetu hudobná výchova.

            Poďakovanie patrí z mojej strany aj pani Mgr. Radke Vrabcovej, že sa zúčastnila tejto exkurzie.

            Mgr. Danica Keppert

        • Novela zákona 367, §15a Nikotínové vrecúška bez obsahu tabaku
          • Novela zákona 367, §15a Nikotínové vrecúška bez obsahu tabaku

          • Milí žiaci, vážení pedagógovia, venujte pozornosť nasledovnému oznamu:

            Niektorí z vás už máte skúsenosti s nikotínovými vrecúškami. Táto návyková látka je veľmi nebezpečná, i keď na prvý pohľad sa môže zdať neškodná, pretože ju užívajú športovci k lepšiemu výkonu. Avšak vo vašom veku, kedy sa telo vyvíja, môže mať až fatálne následky. Ak niekto začne užívať nikotínové vrecúška, po týždni sa stáva závislým. Akýkoľvek boj so závislosťou je veľmi náročný a zdĺhavý.

            Čo je vlastne nikotínové vrecúško ?                                     

            Nikotínové vrecúško bez obsahu tabaku je výrobok, ktorý obsahuje nikotín a neobsahuje tabak alebo geneticky modifikovaný tabak, nespotrebúva sa počas procesu horenia ani inhalovaním a je určený na orálne použitie cmúľaním, žuvaním alebo inak. Z toho vyplýva, že je to syntetická látka, čiže čistá chémia.

            Ako vám nikotínové vrecúško môže ublížiť ? V prvom sa rade stávate závislým. Ohrozujete svoje zdravie, pretože užívaním tejto návykovej látky sa vystavujete rakovine jazyka, ústnej dutiny, poškodeniu ďasien, žltému a trvalému zafarbeniu zubov, dýchavičnosti a srdcového kolapsu. V niektorých prípadoch to srdce dieťaťa nezvládne a môže zomrieť. Preto sa nikotínové vrecúška stali veľkým nebezpečenstvom pre deti a z toho dôvodu :

            Od 1.1.2023 bol novelizovaný  ZÁKON 367 a to nasledovne :

            Národná rada Slovenskej republiky sa uzniesla na tomto zákone:

            Čl. I

            § 15a

            Nikotínové vrecúška bez obsahu tabaku

            Zakazuje sa predaj nikotínových vrecúšok bez obsahu tabaku osobám mladším ako 18 rokov. Každý, kto predáva nikotínové vrecúška bez obsahu tabaku, je povinný odoprieť ich predaj osobe, ktorá je mladšia ako 18 rokov.

            Osoby mladšie ako 18 rokov nesmú užívať nikotínové vrecúška bez obsahu tabaku.

            Každý, kto predáva nikotínové vrecúška bez obsahu tabaku, je povinný upozorniť verejnosť na zákaz podľa predchádzajúcich  odsekov.


            V prípade, že dieťa užíva nikotínové vrecúško počas vyučovacieho procesu alebo túto návykovú látku predáva v areáli školy, škola okamžite kontaktuje políciu!

            Radi by sme vás poprosili, aby ste nám boli nápomocní v tejto veci a ak viete o niekom, kto užíva nikotínové vrecúška, alebo ich ponúka iným, oznámte nám to. Môžete sa zdôveriť niektorému z učiteľov, môžete osloviť koordinátorku drogovej prevencie Mgr. Danicu Keppert alebo vhodiť do schránky dôvery svoj postreh. Toto nie je o žalovaní...Možno práve TY niekomu pomôžeš alebo zachrániš život. Nie každý z nás je silný a vie si pomôcť. Požiadať o pomoc je známkou zrelosti človeka. Tak nebuďme ľahostajní a vnímajme okolie!