• Vianočný večierok 5.C

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Vianočný večierok 5.C.


            Atmosféru blížiacich sa  vianočných sviatkov sme si umocnili na vianočnom večierku v piatok 15.12. 2023 v triede 5.C. Hlavným bodom programu bolo odovzdávanie darčekov. Žiaci si asi týždeň pred večierkom vylosovali meno spolužiaka, pre ktorého pripravili malý darček. Bolo milé zistiť, od koho darček dostali, lebo to bolo dovtedy tajomstvom.

            Deti si priniesli rôzne dobroty, ktoré im pripravili rodičia. Nechýbala diskotéka a stoličkový  tanec. Zopár dievčat si pripravilo pre spolužiakov zaujímavý kvíz. Všetci mali dobrú náladu a dobre sa zabávali.

            Verím, že takéto spoločné chvíle utužia vzťahy a priateľstvá v triede , a taktiež, že na tieto momenty budú raz v dobrom spomínať.

            Mgr. Slavka Adamčíková

             

          • Volejbal na škole

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Volejbal na škole .


            V piatok 15.12.2023 sa v telocvičniach našej školy ozývalo silné skandovanie. Učitelia si zmerali svoje sily vo volejbale a stolnom tenise. Vyzvali žiakov na priateľský turnaj. Volejbalové družstvo učiteľov tvorili pani učiteľky Mgr. A. Gajdošová, Mgr. S. Michelszová, Mgr. N. Novikova, Mgr. M. Pálová, Mgr. M. Michalcová a pridala sa aj pani ekonómka E. Vargová. Pani učiteľky hrali proti žiakom 8. a 9. ročníka. Rozhodkyňu vo veľmi vyrovnaných zápasoch nám robila pani učiteľka Mgr. E. Kerďová. V malej telocvični sme zase mohli vidieť turnaj v stolnom tenise, na ktorom sa zúčastnili pani učiteľky Mgr. Klempová, Mgr. S. Michelszová a pán učiteľ Mgr. R. Baša. Atmosféra celých turnajov bola neopísateľná, obe telocvične boli nabité pozitívnou energiou. Na záver môžeme skonštatovať, že víťazom turnajov sme sa stali všetci zúčastnení, pretože nebolo dôležité vyhrať, ale aj takýmto spôsobom upevniť vzťahy a dobre sa zabaviť, čo sa nám určite aj podarilo. Každý účastník dostal diplom a sladkú odmenu za ich úsilie a odvahu.

            Veríme, že priateľské zápasy sa stanú tradíciou na našej škole.

             

            Mgr. Sabína Michelszová

          • Vianočné tvorivé dielne v ŠKD

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Vianočné tvorivé dielne v ŠKD.


            Dňa 14. decembra 2023 sa uskutočnili vianočné tvorivé dielne spojené aj s predajom výrobkov. Predvianočnú atmosféru navnadil krátky kultúrny program a všadeprítomná vianočná hudba. Deti si tvorili v triedach a zároveň si mohli zakúpiť výrobky v predajnom stánku. Rodičia mohli vidieť svoje deti v tvorivom zápale a všetci odchádzali spokojným úsmevom na tvári.

          • Vianočný čas

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Vianočný čas.


            Aké by to boli Vianoce, keby sa v našich domovoch nešírila lahodná vôňa tradičných ručne zdobených medovníkov?  Aj žiaci 2.A triedy si pripomenuli tieto krásne sviatky zdobením medovníčkov. Zúčastnili sa medovníčkového workschopu, ktorý sponzorsky podporila rodina Janka Horvátha, za čo im touto cestou ďakujem. Stromčeky, snehuliaci, srdiečka, vianočné čižmy, to všetko  zaujalo, pobavilo a  potešilo. Vianočné pochutiny si deti nakoniec odniesli domov.

            Všetkým želám krásne prežitie vianočných sviatkov.

            Mgr.Vizváriová

          • Aktívne prestávky

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Aktívne prestávky.



            Prestávky v škole môžu byť zábavné. O tom sa presviedčame na našej škole, kde v rámci projektu Aktívny škola sme spustili v priebehu novembra aj Aktívne prestávky. Žiaci na prvom stupni nemusia cez prestávky svoj čas tráviť v triede, ale majú možnosť vyjsť na chodbu a zahrať sa rôzne hry. Pre žiakov máme každý deň pripravené rôzne formy pohybu – hod na cieľ, detský basketbal, hula hoop, anglickú pohybovú abecedu, skákanie cez gumu, žiakmi obľúbenú zumbu, kolky, či hru na včielky. Cez veľkú prestávku majú žiaci možnosť podľa harmonogramu stráviť v telocvični a hýbať sa. Samozrejme nezabudli sme ani na starších žiakov, ktorí si cez prestávku môžu zahrať stolný tenis, stolný futbal, šach, či rôzne iné pohybové aktivity. Taktiež majú možnosť stráviť veľkú prestávku v telocvični, kde hrajú loptové hry, ako sú volejbal, prehadzovaná alebo vybíjaná. Aktívne prestávky sa stali u žiakov veľmi obľúbené svojou výnimočnosťou a spestrením vo vyučovacom procese.

            Mgr. Sabína Michelszová

          • Beseda s pracovníčkami ÚPSVaR

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Beseda s pracovníčkami ÚPSVaR.


            Dňa 11.12. 2023 sa uskutočnila v triedach 9. ročníkov beseda s pracovníčkami ÚPSVaR, ktoré informovali žiakov o situácii na trhu práce, mieru evidovanej nezamestnanosti v okrese Galanta, ako aj o obsadenosti pracovných pozícií na trhu práce, požiadaviek od zamestnávateľov a všetko, čo s trhom práce súvisí. Besedou sa im rozšírili obzory a väčšia predstavivosť pri posúdení a správnom výbere svojej budúcej strednej školy.

            Mgr. Lucia Líšková

          • Exkurzia - Atletický tréning v športovej hale Elán v Bratislave

          • Exkurzia - Atletický tréning v športovej hale Elán v Bratislave, dňa 11.12.2023. Školskej akcie sa zúčastnili vybraní žiaci zo športových tried z 5.A, 6.A a 7.A v celkovom počte 15 žiakov.  Atletický tréning bol pod vedením pedagogického dozoru Mgr. N. Novikovou a Mgr. M. Pálovou a bol zameraný na technické disciplíny - beh cez prekážky a skok do výšky. Slovenský atletický zväz má prenajaté priestory v hale a umožnil našim žiakom športových tried zameraným na atletiku v zimnom období využiť podmienky na tréning a prípravu na súťaže, ktoré sa uskutočnia v decembri 2023 a v januári 2024. Žiaci sa počas cesty a tréningového procesu správali vzorne, tréning si užili, nabrali a zažili nové skúsenosti a  spoločné zážitky.

            Mgr. M. Pálová

          • Vianočná Bratislava a Múzeum dopravy

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Vianočná Bratislava a Múzeum dopravy.

             

            So žiakmi 5. ročníka Základnej školy SNP sme naplánovali úžasnú akciu spojenú s históriu a vianočnou atmosférou. Každý rok sa tešíme na Vianoce a čas, kedy si pripomíname, čo je v našich životoch najdôležitejšie.

            Naše kroky viedli najprv do Múzea dopravy v Bratislave, kde sme sa dozvedeli zaujímavosti o vývoji dopravy na území nášho krásneho Slovenska. Žiakov najviac upútala rozsiahla zbierka dopravných prostriedkov od vozidiel ťahaných koňmi a prvých motorových samohybov cez motocykle a trojkolky, až po osobné a nákladné automobily medzivojnového obdobia. Vystavené sú historické bicykle a velocipédy, vrátane unikátneho dreveného bicykla z roku 1922, historické koče a sane, pozoruhodná hasičská technika z konca 19. storočia, ako aj motorové dopravné prostriedky domácich i zahraničných značiek, medzi ktoré patria automobily Tatra, Praga, Škoda, Mercedes-Benz či americký Buick, motocykle Böhmerland, Ogar, Indian, Harley-Davidson a ďalšie. Návštevnícky oceňovaným unikátom je jeden z najväčších a najdrahších automobilov československej medzivojnovej výroby – šesťvalcová Praga Golden z roku 1937. Žiaci zhodnotili návštevu tohto múzea ako najlepší deň ich života.

            Cesta za zážitkami pokračovala ďalej a smerovala na Vianočné trhy na Hviezdoslavovom námestí, kde to priam praskalo návalom turistov, Bratislavčanmi a deťmi, ale najmä nezabudnuteľnou sviatočnou atmosférou plnou vôní, dobrôt, ozdobami a hudbou. Všetko podčiarka zima, proti ktorej sme zabojovali horúcim čajom a ochutnávkou lahodných pochúťok. Pre žiakov tento deň znamenal len jedno – za chvíľku tu máme Vianoce…..

            Mgr. S. Adamčíková

            Mgr. K. Hubináková

          • Mikulášska zumba a športové hry

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Mikulášska zumba a športové hry .


            Pohyb, smiech a radosť z tanca a športu - to všetko sme opäť zažili pri tanci a športových hrách v piatok 8. decembra 2023, keď sme sa rozhodli predĺžiť si mikulášske oslavy a zároveň urobiť opäť niečo pre svoje zdravie. Zorganizovali sme Mikulášsku zumbu pre dievčatá a Mikulášske športové hry pre chlapcov 1. až 4. ročníka našej školy. Naša škola sa snaží všemožne podporovať u detí zdravý životný štýl a motivovať deti k aktivite a pohybu rôznorodými pohybovými a športovými aktivitami. Žiačky 1. stupňa si pod vedením pani učiteľky Mgr. Kristíny Klempovej precvičili jednotlivé kroky a pohybové variácie, ktoré tvoria základ zumby. Začali sme už počas veľkej prestávky, kde zumba už neodmysliteľne patrí a prináša deťom úsmev a radosť na tvári. Počas dvoch vyučovacích hodín nás hudba a dobrá nálada neopúšťala a prilákala do tanca dokonca aj niektoré pani učiteľky, či pani zástupkyňu. Z vedľajšej telocvične sa ozýval smiech a radosť z úspechov zo zvládnutých stanovíšť a disciplín , ktoré absolvovali chlapci 1. až 4. ročníka pod vedením pani učiteľky Mgr. Andrei Gajdošovej. Našou hlavnou myšlienkou nebola dokonalosť jednotlivých tanečných krokov, či víťazstvo v športových hrách, ale radosť zo spoločne stráveného času. Veríme, že aj takto vieme u žiakov naštartovať chuť k športu a k aktívnemu oddychu.

            Mgr. K. Klempová

        • Oznam- Informácia k poskytovaniu dotácie na stravu od 01.01.2024
          • Oznam- Informácia k poskytovaniu dotácie na stravu od 01.01.2024

          • V prípade, ak ste si podali žiadosť o poskytnutie dotácie na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa na začiatku školského roka, alebo v priebehu školského roka 2023/2024 a táto žiadosť nebola zo strany rodiča odvolaná sa dotácia na stravu poskytne od 01.01.2024 na základe tejto žiadosti.

            Nie je potrebné predkladať nové žiadosti.

            Ak ste žiadosť nepredložili a máte záujem o poskytnutie dotácie na stravu, poprosím Vás vyplniť prihlášku na stravovanie a žiadosť o dotáciu najneskôr do 20.12.2023, ktoré nájdete na stránke školy v sekcií tlačivá školskej jedálne.

            Pripomínam aj povinnosť uhradiť režijné náklady vo výške 0,20 € na jedno hlavné jedlo pre obe vekové kategórie na základe VZN mesta Galanta č01/2023.

             

            Ďakujem pekne.

          • Mikulášsky obed- netradičný a zdravý zároveň

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Mikulášsky obed- netradičný a zdravý zároveň.


            Mikuláš prišiel aj k nám! Každý rok sa tešíme na príchod Mikuláša a dnes sme boli plní očakávania, či na nás nezabudol. A nezabudol! Prišiel! Spojili sme príjemné s užitočným. Získali sme logo Aktívnej školy a práve preto bol mikulášsky obed netradičný a zdravý zároveň. Všetci sme si pochutnali na hamburgeroch, kde mäso bolo nahradené sójovým burgrom. Hranolky boli pečené v trúbe a ako dezert sme mali výborný ovocný šalát.

            Na obed sme pozvali aj predstaviteľov Mesta Galanta, spolu sme sa naobedovali a užili si predvianočnú atmosféru. Pri odchode všetci dostali krásne balíčky. Ďakujeme za Váš čas a návštevu u nás, veľmi si to vážime!

            Veľké ĎAKUJEME patrí všetkým našim zamestnancom školy, ktorí neváhali a vďačne priložili ruku k dielu, ochotne pomáhali pri výzdobe, pečení a varení. Ďakujeme aj našim žiačkam, ktoré celý deň boli v úlohe čertov, anjelov a Mikuláša. Boli ste skvelé!

            Veríme, že tento deň bude pre nás všetkých krásnou spomienkou na Mikuláša.

            Mgr. Danica Keppert

          • VIANOČNÁ VIEDEŇ 2

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album VIANOČNÁ VIEDEŇ 2.


            Naša základná škola zorganizovala pre žiakov tried 7.B, 8.A, 8.B, 8.C, 9.A, 9.B, 9.C návštevu vianočnej Viedne, ktorá sa v čase adventu mení na čarovné miesto. Táto akcia sa uskutočnila v piatok 8. decembra 2023. Cesta ubiehala veľmi rýchlo a žiaci už o chvíľu sledovali nemecké nápisy vítajúce nás vo Viedni. Z autobusových okien sme sa kochali krásou tohto mesta. Hneď po príchode smerovali naše kroky do Prírodovedeckého múzea, ktoré patrí medzi najvýznamnejšie svetové múzeá a je to najväčšie múzeum v Rakúsku. Nachádza na Námestí Márie Terézie priamo oproti jeho architektonickej dvojičke – Umeleckohistorickému múzeu. Obe budovy boli postavené v rokoch 1872-1891 na žiadosť cisára Františka Jozefa I.. Vydali sme sa teda na cestu prírodou, ktorej rozmanitosť brala dych. Pod jednou strechou múzea sme získali fascinujúci prehľad o dejinách Zeme od hmyzu cez drahokamy a minerály až po vtákojaštery. Mnoho vypchatých exponátov už vyhynutých alebo extrémne ohrozených zvieracích druhov dodávali múzejnej zbierke nesmiernu hodnotu. Bolo nám zadosťučinením sledovať žiakov, ktorí nevedeli kam sa skôr pozerať. Eufória a radosť ich najviac sprevádzala v sále dinosaurov, kde bola okrem troch kostier veľkých dinosaurov a kostier iných pravekých zvierat, umiestnená aj živo pôsobiaca napodobenina Allosaura, ktorá sa pohybovala a vydávala hrozný rev. Za pozretie tiež stála najväčšia a najstaršia zbierka meteoritov na svete. Po návšteve múzea sme sa presunuli na preslávené vianočné trhy, ktoré sú situované na Radničnom námestí, priamo na hlavnej ulici medzi radnicou a divadlom, Viedenskou univerzitou a parlamentom. Sú to najväčšie a najznámejšie vianočné trhy vo Viedni, ktoré vedú svoju históriu nepretržite už neuveriteľných sedem storočí a aj preto sa stali najvyhľadávanejšou zimnou udalosťou v Rakúsku. Žiaci sa nechali okúzliť pozoruhodne ozdobenými stromami a rozprávkovými objektmi v parku pri Viedenskej radnici, mohli si kúpiť rôzne remeselné výrobky či ochutnať typické miestne jedlá. Sladká vôňa punču, pečených gaštanov, sladkých perníkov a grilovaných špecialít sem každoročne láka tisíce návštevníkov. Zažili sme tu neopakovateľnú atmosféru, ktorá nás dokonale naladila na príchod najkrajších sviatkov roka.

            Mgr. Robert Lehoczký

          • Vianočná Viedeň

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Vianočná Viedeň..


            Býva tradíciou, že v tomto krásnom predvianočnom čase sa vyberieme do sveta, nadýchnuť sa vianočnej atmosféry. Tentokrát sme sa vybrali so žiakmi 6A, 6B a 7A do nádhernej Viedne. Počasie nás neodradilo, i keď bola zima, ale ani dav ľudí, ktorých bolo všade naokolo naozaj veľa! Po príjemnej ceste autobusom sme navštívili prírodovedné múzeum, ktoré ponúkalo úžasné expozície. Každý z nás si prišiel na svoje, no asi každého očarila najmä dinosauria expozícia. Keďže sa pomaly stmievalo, vybrali sme sa na čarovné vianočné trhy. Bol to nádherný zážitok - vzácny, výnimočný. Spolu sme si vychutnávali nielen vianočnú atmosféru, ale aj výzdobu trhov a krásnych výrobkov. Cesta domov bola pokojná a veríme, že žiaci budú s láskou spomínať na tento deň.

            Mgr. D. Keppert

          • Mikulášska nádielka

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Mikulášska nádielka.


            Minulý týždeň žiaci 2.A a 4.C prežili krásny mikulášsky deň plný zážitkov a zábavy. Najprv navštívili Kinder Club v Trnave. Jedinečné interiérové ihrisko, kde sa vyšantili do sýtosti. Neskôr navštívili divadlo Jána Palárika, ktoré uvádzalo rozprávku s pesničkami Ako sa hus vyparádila. Bola to rozprávka o husi, ktorá sa až príliš zamerala na svoj vzhľad. Poučila nás nachádzať krásu v každom človeku, že porovnávať sa s ostatnými sa nikdy nevypláca a že nikdy nemáme zabúdať na priateľov. Záver rozprávky patril Mikulášovi, ktorý zavítal medzi deti a rozdal každému sladký mikulášsky balíček.

            Mgr. Z. Vizváriová

          • Mikulášska snehová nádielka

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Mikulášska snehová nádielka.


            Na Svätého Mikuláša neučí sa, neskúša sa… Tento rok deti dostali na Mikuláša krásnu snehovú nádielku, ktorú si mohli užiť cez výtvarnú výchovu. Vymenili sme učenie za zážitkovú hodinu na čerstvom vzduchu, ktorá deťom vyčarila úsmev na tvári a užili si veľa zábavy.

            Mgr. M. Chovancová

          • Dejepisná olympiáda- školské kolo

          • Dejepisná olympiáda je dobrovoľnou predmetovou súťažou jednotlivcov a priamo súvisí s výchovno-vzdelávacím procesom na školách. Určená je žiakom 6. až 9. ročníka základných škôl a stredných škôl. Písala sa testovou formou, ktorá mala 3 časti: monotematická, učivo príslušného ročníka a regionálne dejiny. Žiak mohol získať spolu 100 b.
            Slovenská komisia dejepisnej olympiády rozhodla v šk. r. 2023/2024 zadať v rámci monotematickej časti úlohy týkajúce sa slovenských hradov, zámkov a kaštieľov. Táto oblasť dokumentuje rozvoj stavebných aktivít, nielen fortifikačných, ale aj honosných sídiel šľachty.
            Pre jednotlivé kategórie boli vybrané lokality tak, aby bolo rovnomerne pokryté celé územie Slovenska. Žiaci si mali individuálne naštudovať časti „Interiér a exteriér“ a „História“ dvanásť vybraných hradov.
            Do súťaže sa zaregistrovalo 11 žiakov, ktorí súťažili v kategóriách C,D,E, F.
            Žiaľ, choroba neobišla ani našu školu, a tak sa nakoniec olympiády zúčastnilo 7 žiakov.
            Súťažiaci sa množstva otázok zhostili s veľkou odvahou a výsledok bol nad očakávanie.
            Kategória C- I. miesto Martin M., 9.B
            II. miesto Tamara L., 9.B
            riešiteľ Sebastián L., 9.A
            riešiteľ Alex H., 9.B
            Kategória D: I. miesto Patrik U., 8.C
            II. miesto Mária S., 8.B
            Kategória E - traja žiaci ochoreli
            Kategória F - Alexander G., 6.B - táto kategória nepostupuje.

            Všetkým postupujúcim žiakom prajeme úspešné umiestnenie na okresnom kole!

          • Čarodejník z krajiny OZ

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Čarodejník z krajiny OZ.


            1.decembra 2023 sa 134 prvákov a tretiakov našej školy zúčastnilo v Nitre divadelného predstavenia. V Starom Divadle Karola Spišáka bola na programe hudobná rozprávka Čarodejník z krajiny OZ. Nápaditý príbeh plný vizuálnych čarov, farieb a chytľavej hudby držal divákov v napätí od začiatku až do konca. Hovoril o putovaní malej Dorotky, jej verného psíka Tota, strašiaka Hastroša, plechového drevorubača Plecháča a zbabelého leva Bojka, ktorí svojou odvahou, rozumom a srdcom, porazia zlú čarodejnicu Elfabu. Popri tom odhalia, že niekedy aj moc tých najväčších kúziel a čarov môže byť len ilúzia a že každý môže dosiahnuť všetko, po čom túži, ak bude naozaj veľmi chcieť.

            Mgr. E. Danková

          • „Čo učebnice neučia“ alebo DEJEPIS inak


          •      V súčasnosti sa na Slovensku projektové vyučovanie v školách  využíva vo veľmi malej miere.

            Projektové vyučovanie sa značne líši od tradičného vyučovania, pretože spĺňa požiadavky              

            na moderné a efektívne vzdelávanie. Pomáha riešiť  problémy inklúzie, umožňuje dotýkať sa reality, dáva žiakom príležitosť  k vlastnej sebarealizácii, motivuje žiakov k samostatnej práci, k hľadaniu nových informácií, k objavovaniu, ku skupinovej práci, komunikácii a vzájomnej rovesníckej spolupráci.

                 Pani učiteľky sa snažili vyzdvihnúť  túto metódu a žiakom pripraviť  lepšie podmienky na spracovanie, pochopenie učiva v predmete dejepis, pretože zvládnuť učivo za jednu hodinu týždenne, nie je možné klasickou hodinou.

                  Témy boli zadané tak, aby žiaci pracovali v skupinách, ale  zároveň aj samostatne a získavali tak nové poznatky, ktoré následne vedia využiť.  Týmto spôsobom sa učia bez toho, aby si potrebu učenia uvedomovali.  Jediná požiadavka z daného učiva od vyučujúcich bola spracovať udalosti z obdobia Veľkej Moravy v 7.ročníku a Napoleona vo 8.ročníku  so zámerom „ Čo učebnice neučia“.    Žiaci sa stali na niekoľko hodín historikmi.  Každý si vybral niečo, čo v učebnici naznačoval iba obrázok.

                 Výsledkom  sa stal  projekt ‐  zrkadlo žiaka, ktorý vznikol na základe  spoznaného  nového materiálu a objavených zaujímavostí, čo sa prejavilo pri zanietenom prezentovaní projektov. Už to nebolo strohé čítanie.  Bol to prezent vlastnej práce doplnený kreatívnym výtvarným a estetickým stvárnením.  Hodiny boli veľmi zaujímavé, veselé aj poučné, vznikla súťaž, kto bude lepší. Najväčším úspechom však bola voľba členov skupiny. Prvýkrát sa samostatne žiaci medzi sebou prerozdelili tak, že zapojili spolužiakov, ktorí potrebujú povzbudiť a usmerniť. Všetky projekty boli originálne spracované a radosť bola vzájomná, odmenená známkou aj búrlivým potleskom.

                  Projekty sú  využiteľné ako  ďalšia pomôcka vo vyučovaní a tvoria súčasť výstavky v priestoroch školskej chodby, kde si ich môžu študovať aj žiaci iných ročníkov, čím odovzdávanie (ne)učenia pokračuje...

            Mgr. Krúteková, Mgr. Michalcová