• Deň Vďakyvzdania

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň Vďakyvzdania.


            Vo štvrtok 24.11 oslávili obyvatelia USA Deň Vďakyvzdania, tento sviatok má v histórii USA svoje mimoriadne dôležité miesto. Z potomkov prvých oslavujúcich tento deň vzišli dvaja prezidenti. S deťmi sme sa porozprávali o histórii a o krásnej myšlienke tohto dňa, a tým je poďakovanie sa za to, čo je pre nás počas celého roka akosi samozrejmé a často prehliadané. Prosím, zamyslime sa všetci, aj keď už Vďakyvzdanie skončilo a pre nás je tento sviatok pomerne neznámy, nad tým, za čo sme vďační. ĎAKUJEM

          • Boxerský maratón Akadémie Tomiho Kida

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Boxerský maratón Akadémie Tomiho Kida.


            Žiaci z 8. a 9. ročníka športovej triedy sa dňa 23.11.2022 zúčastnili medzinárodného boxerského maratónu na Akadémii Tomiho Kida v Matúškove. Žiaci trénovali pod vedením Tomiho Kida a vyskúšali si aj boxerské rukavice v ringu, samozrejme v priateľskom zápase. Tomi Kid mal pre žiakov pripravené rôzne cvičenia a nechýbala aj súťaž vo výdrži v kolíske, ktorú vyhrala M. Klempová. Nakoniec boli všetci žiaci ocenení diplomom a pochvalou od Tomiho Kida, ako pekne a disciplinovane pracovali. V závere žiakov Tomi Kid previedol po Akadémii a ukázal im všetky priestory a ich využitie, napr. fitnes stroje, workout, regenerácia, sauna, masáž. Žiaci nadšení odchádzali a odniesli si skúsenosti z iného športu akému sa venujú v súkromí. Ďakujeme Akadémii Tomi Kid za pozvanie a možnosť zažiť tréning pod vedením Tomiho Kida. Žiakov sprevádzali učitelia TEV a SOY Mgr. R. Baša a Mgr. M. Pálová

          • Cosmos Discovery - space exhibition

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Cosmos Discovery.


            Žiaci 5. ročníka sa dňa 18.11.2022 zúčastnili svetovej výstavy Cosmos Discovery - space exhibition v bratislavskej Inchebe. Výstava ich previedla históriou pilotovaných vesmírnych letov od ich počiatku až po súčasné plánované misie. Výstava obsahovala stovky veľkolepých a originálnych exponátov z USA a Ruska, ktoré boli vo vesmíre, unikátnu zbierku skafandrov a reálne modely vesmírnych lodí, raketoplánov, rakiet, sond a lunochoda. Žiaci si v závere prehliadky mohli vyskúšať gyroskop.

          • Hovorme o jedle

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Hovorme o jedle.


            Dňa 16.11. sa vybraní žiaci končiacich ročníkov zúčastnili akcie pod názvom Hovorme o jedle, ktorú zorganizovala SOŠ obchodu a služieb v Galante. Žiaci si mali možnosť vyskúšať varenie a pečenie rôznych slaných, ako aj sladkých dobrôt a v samom závere sa nimi aj pohostiť. Z akcie odchádzali žiaci nadšení.

          • Hrady Forchtenstein a Eissenstadt

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Hrady Forchtenstein a Eissenstadt.


            Úspešná exkurzia do Rakúska dňa 10.11.2022 pre 42 žiakov z 8.A,B,C bola organizovaná mestom Galanta a p.Z.Takáčom. Hrad Forchtenstein bol vybudovaný okolo roku 1300 a počas tureckých nájazdov slúžil ako ochranná bašta západu. Od 17.st. je vo vlastníctve Esterháziovcov a dodnes slúži ako trezor pre významné zbierky rodiny. Druhá zástavka bola v mestečku Eissenstadt, kde je najkrajší barokový zámok v Rakúsku. Nachádza sa v ňom Haydnová sála- najväčšia koncertná sála. Aj tento zámok je majetkom Esterháziovcov. Žiaci sa postupne bližšie zoznamujú s históriou svojho regiónu a rodom, ktorý ho významne ovplyvnil.

          • Poznaj moju kultúru

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Poznaj moju kultúru.

             

            Dňa 7.11.2022 sme na našej škole zorganizovali výstavu v spolupráci s Múzeom holokaustu v Seredi s názvom“ Poznaj moju kultúru“. Venovaná je rómskemu etniku od ich najstarších dejín a až po II. svetovú vojnu a pokus o jeho úplnú likvidáciu. Hlavnou myšlienkou celej výstavy bolo vzbudiť u žiakov záujem o svoje okolie cez vlastné poznatky formou tvorby medzi predmetových projektov , ktoré nás majú primäť k záujmu o to, čo sa okolo nás deje a aby nám to nebolo ľahostajné. Tak ako symbol na rómskej vlajke (koleso uprostred) hovorí, že život každého jedného z nás môže človeka dostať na vrchol, ale aj pripraviť pád. Treba neustále hovoriť o tolerancii a pripravenosti si pomáhať. To sa dá naučiť iba ak nebudeme posudzovať inú etnicitu, ale snažiť sa ju chápať. Každá kultúra má čo ponúknuť a svet je vďaka tomu pestrý. Výstava bola rozdelená na dva samostatné okruhy. Vnútorná časť bola pripravená tak, aby žiaci, ktorí si ju prezrú, mali možnosť zaznačiť si nové poznatky do pracovných listov. Tabuľa 1 a 4 sa venovala histórii od začiatku putovania Cigáňov z Indie. Postupne hovorí o remeslách, ktorým sa venovali, zvykom, kultúre, náboženstvu, tradičným jedlám, piesňam až po postupné usadenie sa v Európe . Práve na 4. tabuli sa nachádza množstvo prijímaných zákonov proti Cigáňom od 17.storočia, ktoré sa vystupňovali holokaustom počas II. svetovej vojny. Tabuľa 3 a 4 prezentuje žiacke práce: tretia je venovaná slávnym umelcom, o ktorých málokto vie, že mali rómsky pôvod . Projekty robili žiaci 8.C. Štvrtá tabuľa je formou detskej ilustrácie venovaná rôznorodosti sveta ľudí a napriek tomu nás spája to spoločné pomenovanie ČLOVEK. Stredná časť tohto panelu je detskými očami zachytený kroj národností žiakov našej školy. Môžeme povedať, že sme multikultúrni, máme veľa detí rôznych národnosti. Je nám samozrejmé, že cez poznávanie kultúry každého jedného etnika či národa v našej škole, postupne deti vediem k tolerancii a kritickému mysleniu. Vonkajšiu časť výstavy nám predstavil lektor Múzea holokaustu v Seredi Mgr. Marián Naster. Venovaná je tragickej časti dejín Cigánov a Sintov, ktorí boli deportovaní počas II. svetovej vojny do koncentračných táborov hneď po Židoch. Veľkým povzbudením pre nás bolo, že otvorenie výstavy prišli  podporiť Mgr. Peter Kolek- riaditeľ MsKS Ga, PhDr. Marta Vajdová- členka RŠ za mesto Ga; Pedagógovia zo ZŠ Gejzu Dusíka a ZŠ Štefániková so žiakmi 9.ročníkov. Všetkých v úvode privítala Mgr. Radka Vrabcová. O kultúrny program sa postarala Mgr. Švitelová so žiakmi I. a II. stupňa. Pedagógovia ZŠ SNP sa zapojili veľmi ochotne pri koordinovaní a usmerňovaní návštevníkov a zrealizovania tejto myšlienky sa ujali Mgr. Krúteková, Mgr. Keppert a Mgr. Tiefenbach. Propagačný materiál zaobstarala p. Lubica Lauková a o zdokumentovanie výstavy sa postaral p. Jozef Keppert. Ak chceme učiť tolerancii, musíme učiť o koreňoch každej kultúry, ktorú prinášajú deti do školských lavíc.

          • Výstava prác detí ŠKD na Mestskom úrade v Galante

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Výstava prác detí ŠKD na Mestskom úrade v Galante.


            V mesiaci november vychovávateľky ŠKD vytvorili galériu výtvarných prác detí školského klubu v priestoroch Mestského úradu v Galante. Jeseň symbolizuje pestrú farebnosť prírody, padajúce lístie, prípravu zvieratiek na zimu, zber ovocia a zeleniny. Tieto symboly jesene sú odrazom výtvarných prác detí školského klubu a ktoré môžete osobne vidieť počas celého mesiaca november vo vstupných priestoroch Mestského úradu v Galante.

          • Exkurzia Atlantis Levice

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Exkurzia Atlantis Levice.


            Dňa 27.10.2022 sa žiaci 7.ročníka a žiaci 8.B a 8.C triedy zúčastnili exkurzie v zážitkovom centre Atlantis v Leviciach. Prostredníctvom vystavených exponátov si overili vedomosti o fyzikálnych zákonoch, preverili si svoje logické aj matematické myslenie. Zabavili sa s bublinami v bublinkovej sále. Vďaka poučnej krátkej prednáške sa oboznámili s technickými vynálezmi 21.storočia ako laserový merač vzdialenosti, bezdotykový teplomer, merač hlasitosti, hoverboard, dron, ale aj roboty. V závere prehliadky centra si vyskúšali 9D simulátor. Žiaci vyjadrili spokojnosť so zaujímavou akciou.

          • Medzinárodný deň stromov

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Medzinárodný deň stromov .


            Medzinárodný deň stromov 20.10. oslávili žiaci šiesteho ročníka v krásnom areáli arboréta v Mlyňanoch. Exkurzia pozostávala z troch častí. V prvej si žiaci, aj pani učiteľky prakticky vyskúšali sadenie stromčekov pod vedením skúsených pracovníčok arboréta. Za odmenu každý žiak dostal ihličnatý stromček aj s návodom na sadenie. V druhej časti si teoreticky vyskúšali vedomosti z biológie, konkrétne – fotosyntézu. V tretej časti sme sa s pani sprievodkyňou poprechádzali v areáli arboréta a oboznámili sa s rozmanitosťou našich, ako aj cudzokrajných drevín. Touto exkurziou sme sa u žiakov snažili rozvinúť ich znalosti o dôležitosti lesov, ako nenahraditeľnej súčasti nášho ekosystému.