• TALENTCENTRUM TTSK

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album TALENTCENTRUM TTSK.


            Dňa 5.12. 2023 sa žiaci ôsmych ročníkov zúčastnili exkurzie v TALENTCENTRE TTSK v Trnave v sprievode výchovnej poradkyne školy, Mgr. Líškovej a riaditeľky školy, Mgr. Vrabcovej. Keďže aj v minulom školskom roku mala exkurzia pozitívnu spätnú väzbu, rozhodli sme sa danú akciu opäť zopakovať. TALENTCENTRUM pomáha žiakom pri rozhodovaní o výbere strednej školy, budúceho povolania a podporuje ich sebapoznanie a rozvíjanie schopností a vedomostí.Lektor počas 4-hodinovej prezentácie prebehol so žiakmi témy ako talent, povolania, informačné zdroje o trhu práce, vzdelávací systém na Slovensku a možnosti výberu stredných škôl. Súčasťou programu bolo aj zisťovanie záujmov a vedomostí žiakov prostredníctvom dotazníkov, z ktorých žiaci dostali výsledky, ktoré im môžu pomôcť v budúcom školskom roku pri správnom výbere strednej školy.

            Mgr. Lucia Líšková

          • Prespávačka

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Prespávačka.


            Stany, spacáky, nafukovačky....Telocvičňa sa premenila na jednu noc na spálňu. Žiaci 5.A a 4.C triedy mali možnosť stráviť jednu noc v škole. Celá prespávačka sa niesla v duchu zábavy, spoločenských hier, smiechu. Žiaci si so sebou priniesli rôzne dobroty, ale najviac sa tešili na pizzu, ktorú sme si objednali. Keďže zaspať bolo veľmi ťažké, ráno sa nám vstávať veľmi nechcelo, ale určite budeme spoločne dlho spomínať na noc strávenú v škole.

             

            Mgr. Sabína Michelszová

          • Varím, varíš, varíme

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Varím, varíš, varíme .


            6B v akcii!

            Náš región je veľmi zaujímavý nielen z historického hľadiska, ale aj súčasnosť nám ponúka rozmanitosť a nové poznatky. Rozrastajú sa tu malé podniky, rodinné firmy, no asi najviac v našom regióne vnímame rozvoj poľnohospodárstva a gastronómie. Každá rodina má svoje tradície. Nesmieme vynechať rodinné recepty našich babičiek a mamičiek. A tak sme sa rozhodli a dohodli , že v rámci predmetu OBN si sami pripravíme chutné nátierky. Pripravili sme si všetky ingrediencie, nakúpili toasty – maslové, cereálne, grahamové a pustili sme sa do prípravy. V pozadí nám hrala vianočná hudba a všetci sme si užívali predvianočnú náladu. Prizvali sme aj pána učiteľa Mgr. M. Hačka, aby nám asistoval pri príprave. Toasty sme si upiekli a nastal čas na ochutnávku. Naše nátierky mali veľký úspech, pripravili sme si vajíčkovú, cesnakovú a tvarohovú. Všetci sme si pochutnali, poupratovali sme v triede a tešili sa, že sme spolu strávili čas, užili si zábavu.

            Mgr. Danica Keppert

          • Olympiáda v anglickom jazyku

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Olympiáda v anglickom jazyku.


            "Znalosť jazykov je bránou k múdrosti" Na 34. ročníku školského kola Olympiády v anglickom jazyku sa spolu zišli tí najlepší žiaci. Celkovo bolo prihlásených 25 účastníkov.

            Svoje sily si zmerali žiaci šiesteho a siedmeho ročníka v kategórii 1A a žiaci ôsmeho a deviateho ročníka v kategórií 1B. Napriek náročným úlohám, ktoré boli zostavené tak, aby zaistili postup iba tým najlepším, musíme podotknúť, že žiaci podali naozaj bravúrne výkony. Test sa skladal zo štyroch častí - gramatika, používanie jazyka, čítanie s porozumením a počúvanie s porozumením.

            Z testovej časti sme získali 8 finalistov, ktorí súťažili ďalej v ústnej časti pred porotou zloženou z učiteľov anglického jazyka - Mgr. Polocíková a Mgr. Hačko. Porota nakoniec po sčítaní bodov z častí Príbeh z obrázkov a Role play určila víťazov: v kategórii 1A zvíťazila žiačka Viktória K. a v kategórii 1B sa na prvom mieste umiestnila žiačka Elianne J. Postupujú tak do okresného kola, v ktorom budú zároveň reprezentovať našu školu. Druhú priečku si v jednotlivých kategóriách vybojovali žiaci Nátan I. a Karolína L. Tretie mesto obsadili žiačky Melánia V. a Monika K.

            Víťazkám a žiakom umiestneným v školskom kole OAJ srdečne blahoželáme a všetkým súťažiacim ďakujeme za účasť. Pevne veríme, že sa im podarilo nadobudnúť nové skúsenosti a zážitky, ktoré ich budú motivovať v ďalšom štúdiu angličtiny.

            Mgr. Matej Hačko

          • Zahrajme si florbal v škole

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Zahrajme si florbal v škole.


            Šport a pohybové aktivity by mali byť súčasťou nášho každodenného života. Keďže naša škola sa snaží podporovať u detí zdravý životný štýl a motivovať deti k športovej aktivite dovolili sme si pozvať k nám trénera florbalového klubu pána Tibora Drozda, ktorý sa postaral o hodinový tréning pre žiakov 2. – 4. ročníka. Žiaci mali z florbalu veľkú radosť a spravili niečo navyše pre svoje zdravie.

             

            Mgr. Sabína Michelszová

          • Aktívny transport

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Aktívny transport.


            V zdravom tele, zdravý duch, každý deň mám čerstvý vzduch.

            Aj toto bolo heslo nášho prvého Aktívneho transportu, ktorý sa konal posledný novembrový deň. Žiaci našej školy nastúpili do školského pešibusu,  ktorým sme sa spoločne dopravili do školy. Keďže naša škola získala nálepku Aktívnej školy, k zvýšeniu pohybovej aktivity žiakov prispievame aj takýmto spôsobom. Žiaci mali možnosť nastúpiť na troch zastávkach, kde dostali cestovný lístok, ktorý im zároveň bude slúžiť ako imunita v škole. Do aktívneho transportu sa zapojilo neuveriteľné množstvo žiakov, niektorých sprevádzali aj rodičia. Keďže pohybové aktivity sú prospešné pre každú vekovú kategóriu, do nášho pešibusu sa rozhodli „nasadnúť“ aj pani učiteľky Mgr. E. Danková, PaedDr. A. Hirková, Mgr. L. Navrátilová, p. učiteľ Mgr. M. Hačko, ako aj samotná pani riaditeľka Mgr. R. Vrabcová či pani zástupkyňa Mgr. D. Keppert.

            Radosť žiakov bola veľká, a preto sme sa rozhodli Aktívny transport zopakovať v najbližšej dobe. Tešíme sa na stretnutie s Vami aj spolu s naším školským pešibusom.

             

            Mgr. Sabína Michelszová

          • MO v stolnom tenise vo Veľkej Mači

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album MO v stolnom tenise vo Veľkej Mači.


            29.11.2023 sa vo Veľkej Mači konali Majstrovstvá okresu v stolnom tenise, našu školu pod vedením učiteľa Mgr. Pobočeka reprezentovali žiaci Dávid B. z 5.A, Filip V. z 8.B, Tomáš M. zo 7.B a Matúš R. z 9.C a obsadili 2. miesto. Žiakom ďakujeme za vzornú reprezentáciu našej školy.

          • Dôležitý oznam!

          • Vážení rodičia, všetci citlivo vnímame situáciu, ktorá sa za posledné týždne rapídne zhoršila v rámci celého Slovenska – zúfalé činy zúfalých detí. Škola sa vždy snažila, snaží a bude snažiť, aby sa nezhody medzi žiakmi vyriešili a deti mali vhodné prostredie na vzdelanie a socializáciu. Žiaľ, nie je v našich silách suplovať úlohu rodiny. Poprosíme Vás, venujte zvýšenú pozornosť zmenám v náladách, či v správaní Vášho dieťaťa. Venujte dostatok času Vášmu dieťaťu, pýtajte sa, rozprávajte sa, zdieľajte s ním jeho radosti a starosti každodenného života. Nepodceňujte jeho pocity, ani potreby. Ak sa v triede deje niečo, čo Vaše dieťa nezvláda, má trápenie, treba kontaktovať triedneho učiteľa, aby sa problém mohol začať riešiť. Škola je nápomocná a radi Vám pomôžeme, usmerníme. Nedovoľme, aby deti boli samé pri spracovaní negatívnych emócií. My, dospelí, sme tu pre nich. Spolupráca je dôležitá. My s Vašimi deťmi trávime iba časť dňa, Vy s nimi žijete... A preto úloha rodiny je veľmi dôležitá v rozvoji každého dieťaťa, ktoré ráno vstúpi do našej školy.

          • Vďakyvzdanie

          • V roku 1620 sa začala písať história dňa Vďakyvzdania, od vtedy už ubehlo viac ako 400 rokov, ale tradícia tohto dňa je stále zachovaná v USA. V rámci našich hodín anglického jazyka sme sa venovali vzniku tohto úžasného sviatku a zahrali sme sa na tento deň aj my. Hlavnou myšlienkou dňa Vďakyvzdania je totiž vyjadriť vďaku za to, čo máme, čo sa nám môže zdať inak samozrejmé, no pre niekoho iného to môže byť niečo vzácne, alebo dokonca to ľuďom v živote úplne chýba. Deti ďakovali za lásku, rodičov, strechu nad hlavou, jedlo, priateľov a mnohé iné. Svoje ďakujem napísali na kartičku, ktorú sme dali na našu špeciálnu nástenku. Výsledok vidíte.

            Mgr. A. Polocíková

          • Šarkaniáda

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Šarkaniáda.


            Dňa 23.11.2023 sa nad našou školou zleteli šarkany z celého okolia. Deti sa veľmi tešili a pripravili si šarkany rôznych tvarov a farieb. Počasie nám však veľmi neprialo, ale na nálade a nadšení detí to vidieť nebolo. Slabší vietor nám bol nakoniec dopriaty a tak sa šarkany postupne dostávali nad hlavy detí. Deti odchádzali z podujatia šťastné a spokojné.

            Izabela Szabová.

          • Čas premien


          • Dňa 23.11. 2023 našu školu navštívila lektorka Času premien, Mgr. Viera Holecová. Ako aj v predchádzajúcom školskom roku prednášala žiačkam 6., 7. ročníka a chlapcom v zastúpení 7. ročníka. Prednášky sa týkali správneho fyzického, psychického a sociálneho vývoja. Pre každý ročník a pohlavie boli pripravené rôzne typy prednášok od intímnej hygieny, pohlavných orgánov, ako aj o vlastných pocitoch. Žiaci boli zo samotných prednášok nadšení, dostali cenné rady a najmä, ako sa "nehanbiť" dospievať a rozprávať o svojich pocitoch.

            Mgr. Lucia Líšková

          • Nestaň sa páchateľom!

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Nestaň sa páchateľom!.


            Nestaň sa páchateľom! Tak znel názov našej besedy s JUDr. Petrom Zelinkom, ktorý prišiel žiakom ôsmeho ročníka porozprávať o práci v polícii. Úvod besedy sme venovali trestnoprávnej zodpovednosti mladistvých, definovaním pojmov  priestupok a trestný čin. Žiaci sa tak dozvedeli nielen o tom, aký je v týchto pojmoch rozdiel, ale aj o rôznych sankciách a v neposlednom rade o činoch, ktoré často žiaci vnímajú ako srandu, či dobrý vtip, no v podstate takéto „srandy“ náš trestný zákon už môže klasifikovať ako trestný čin. V druhej časti besedy mali žiaci priestor na otázky. Pán Zelinka odpovedal na každú jednu a treba oceniť jeho profesionalitu aj v priblížení sa žiakom: terminológiu, často odbornú, nahradil slovníkom, ktorému žiaci rozumeli. A aj to bol dôvod, prečo si získal pozornosť našich žiakov. Počas besedy mali žiaci pripravené karty s kreslenými príbehmi vykresľujúce konkrétny trestný čin, postavičky v „akcii“ boli žiaci a policajt. V popise si žiaci mohli prečítať aj o ktorý trestný čin ide. Bolo to zaujímavé oživenie besedy a vytvorilo to menej formálnu atmosféru. Na záver by som rada poďakovala pánovi Zelinkovi, za jeho čas, zaujímavú besedu a všetky nové informácie. Poďakovanie patrí aj našim žiakom za vzornú disciplínu, vhodne položené otázky a ich záujem o tému, ktorej sme sa venovali.

            Mgr.Danica Keppert

          • Svetový deň výživy

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Svetový deň výživy.


            Na počesť tohto dňa, sa v malej kuchynke našej školy stretli dievčatá zo siedmeho ročníka, aby pripravili nátierky z vybraných surovín. Jedna skupina pripravovala vajíčkovú, druhá rybaciu a tretia skupina tvarohovú nátierku. A že sa vydarili, o tom svedčili spokojné tváre ochutnávačov z rád učiteľov, aj žiakov. Ale aby to nemali také ľahké, museli sa dievčatá vysporiadať s výpočtom kalorickej hodnoty jedál a výpočtom finančnej hodnoty pri nákupe pre svoju rodinu. Je mi ľúto, že  sme už nestihli zájsť do telocvične a prijaté kalórie si odcvičiť. Dievčatá si zašportujú pri najbližšej príležitosti. Pri krájaní a výpočtoch pomáhala aj pani učiteľka Nedeczká, ktorej za pomoc ďakujem.

            Mgr. Kerďová

          • Bubnovačka

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Bubnovačka.

             

            Nie všetky deti majú možnosť vyrastať doma v láske a bezpečí.

            A preto bubnujeme, aby bolo deti lepšie počuť.

            Aj my sme sa zapojili do tejto akcie, ktorú už 10. rok organizuje Centrum Slniečko. Cieľom tohto podujatia bolo upozorniť na dôležitosť ochrany detí pred násilím a pripomenúť potrebu včasnej prevencie v spoločnosti.

            Pretože každé dieťa má právo na život a svoje sny.

             

            Mgr. Sabína Michelszová

             

          • Aktívna škola- Aktívne veľké prestávky

          • Od 22.11.2023 sa na našej škole v rámci projektu Aktívna škola začnú organizovať aktívne veľké prestávky.

            Žiaci sa môžu zapojiť do rôznych pohybových aktivít pod dohľadom pedagogického dozoru:

          • Prespávačka v škole

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Prespávačka v škole.


            Pohodlné domáce postele sme vymenili za žinenky, stany, matrace, spacáky. Zažili sme netradičnú noc. Vo štvrtok, 16.11.2023 sme sa rozhodli ustlať si priamo v škole. Konala sa totiž naša prvá prespávačka. Výborne sme sa zabavili pri spoločenských hrách, trošku sme si zatancovali. Program pre žiakov vytvorili žiačky 8. a 9. ročníka, ktoré zastupujú svoje triedy v žiackom parlamente. Žiaci si priniesli mnoho maškŕt, sladkostí, ale najviac sme sa všetci tešili na pizzu, ktorú sme si objednali. Počas večera sme mali aj vzácnu návštevu, pani riaditeľku Mgr. R. Vrabcovú, ktorá si pre žiakov pripravila mini diskotéku. Aj keď podmienky boli náročné, žiaci prežili nevšedný a nezabudnuteľný zážitok. Ráno sme sa síce zobudili do daždivého dňa, ale určite budeme dlho spomínať na tento úžasný zážitok. So žiakmi v škole prespali pani zástupkyňa Mgr. S. Michelszová a pani vychovávateľky I. Bánosová a M. Bežuchová.

             

            Mgr. Sabína Michelszová

          • Fyzikálna šou


          • Dňa 16. novembra 2023 sa na našej škole uskutočnila putovná výstava fyzikálnych pokusov pod názvom Fyzikálna šou. Žiaci 6. – 9. ročníkov boli namiesto klasických vyučovacích hodín vtiahnutí do „kúziel a čarov“ fyzického sveta okolo nás . Atraktívnosťou tejto šou bolo, že prebiehala interaktívnou formou medzi žiakmi a účinkujúcimi a niesla sa v duchu hesla „skúmať a experimentovať“, aby sa zákony fyziky stali pochopiteľnejšie aj pre žiakov, ktorí sa neradi učia. Počas 45 minút si deti nenásilnou a najmä pútavou formou zopakovali fyzikálne zákonitosti a mali tiež možnosť preveriť si svoje vedomosti a zručnosti. Cieľom bolo, aby si hravou formou odniesli čo najviac vedomostí. Čakalo na nich množstvo pokusov, ktoré si aj sami vyskúšali a užili si pritom kopu zábavy. Veľké poďakovanie patrí pani Márii Fekečovej z občianskeho združenia Spoznávaj vedu z Levíc, ktorá nám dokázala, že aj tá najťažšia fyzikálna poučka má jednoduché riešenie a že mnohé činnosti, ktoré vykonávame sú založené na úplne jednoduchých fyzikálnych princípoch.

             

            Mgr. Robert Lehoczký

          • Duálne vzdelávanie v 9. ročníkoch

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Duálne vzdelávanie v 9. ročníkoch.


            16. november bol pre žiakov 9. ročníkov opäť zaujímavý, a to návštevou zástupcov z Oddelenia duálneho vzdelávania a rozvoja vzdelávanie v TT, ako aj manažérky Wellness hotela v Patinciach v sprievode študentov, ktorí našim deviatakom vysvetlili výhody systému duálneho vzdelávania, ako aj možnosť pracovať v spomínanom hoteli.

            "Duálne vzdelávanie je systém odborného vzdelávania a prípravy na výkon povolania, ktorým sa získavajú vedomosti, schopnosti, zručnosti potrebné pre povolanie. Vyznačuje sa úzkym prepojením všeobecného a odborného teoretického vzdelávania v SOŠ s praktickou prípravou u konkrétneho zamestnávateľa". Pevne veríme, že aj tento deň pomohol usmerniť, motivovať a otvoriť nové možnosti popri štúdiu na jednotlivých stredných školách.

            Mgr. Lucia Líšková

          • Okresné kolo Olympiády zo slovenského jazyka

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Okresné kolo Olympiády zo slovenského jazyka.


            Dňa 15. 11. sa v priestoroch našej školy uskutočnilo okresné kolo Olympiády zo slovenského jazyka. Zúčastnilo sa jej 15 žiakov z okresov Galanta a Dunajská Streda. Žiaci si preverovali svoje vedomosti v písomnej časti, ktorá pozostávala z testu a transformácie textu. Tretia časť bola zameraná na tvorbu referátu na danú tému a jeho odprezentovanie v ústnom podaní. Našu školu zastupovala žiačka 9.C triedy, Elianne J., ktorá sa umiestnila na krásnom 3. mieste, z čoho máme veľkú radosť a srdečne jej blahoželáme!

            Mgr. Lucia Líšková

          • „Demokracia nie je samozrejmosť“

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album „Demokracia nie je samozrejmosť“.


            17. november sa stal symbolom boja za demokraciu.
            Pôvodne vznikol ako sviatok Medzinárodného dňa študentstva na počesť pripomienky vysokoškolských študentov , ktorí sa v roku 1939 vzopreli nemeckej okupačnej moci v Československu. Na príkaz Hitlera nemecká armáda veľkú časť študentov odviezla do koncentračného tábora. Deväť študentov bolo popravených. Ešte ten istý deň vyšiel príkaz, ktorým sa uzavreli všetky české vysoké školy.
            O päťdesiat rokov neskôr v roku 1989 odštartoval spomienkový pochod študentov pád komunistického totalitného režimu v Československu. Demonštrácia a policajný zásah proti pokojnej manifestácii 17. novembra 1989 viedli k udalostiam známym ako Nežná revolúcia.
            Nežná revolúcia 17. novembra 1989 bola vyjadrením vôle ľudí bojovať za demokraciu, proti totalite. Zároveň je odkazom na odvahu študentov hájiť slobodu, ľudské a občianske práva.
            Sloboda a demokracia nie sú samozrejmosťou, neustále musíme robiť všetko preto, aby sme i naďalej žili v slobodnej demokratickej spoločnosti, kde si budeme vážiť iných a tolerovať rozdielnosť názorov. Dnes stoja pred nami nové výzvy. Tou výzvou je pomôcť našim žiakom uvedomiť si hranicu osobnej slobody a narábania s ňou. K tomu využívame aktivity na spoločenskovedných predmetoch a venuje pozornosť osvetovej činnosti , aby naša mládež pochopila, aké hodnoty boli a sú najviac kľúčovými v našej demokracii.
            Aby si žiaci lepšie uvedomili, čo je demokracia a ako sa dá o ňu prísť; čo je sloboda jednotlivca a kde sú jeho hranice, pripravili sme na hodiny OBN aktivitu.
            Každý žiak dostal 5 lístkov, kde mal napísať jedno právo alebo slobodu, ktoré pre seba považuje za úplne najdôležitejšie. Lístočky nemali ukázať spolužiakom. Na pokyn učiteľa sa postupne po jednom práve žiaci museli vzdať a pokrčený lístok zahodiť. Zostal im iba jeden, ktorý prečítali. Učiteľ postupne rozhodol, ktoré právo ešte odníme- tak stratili možnosť slobodne prejaviť názor, na vierovyznanie, na chuť študovať v zahraničí.....zo všetkých práv boli ponechané dva lístočky a to právo na život.
            Žiaci si uvedomili, ako ľahko sa dá o slobodu prísť, aké sú znaky nastupujúcej diktatúry. Nakoniec sme diskutovali o pocitoch, ako sa cítili, keď sa museli vzdať jedného práva a hodiť ho na zem, či to bolo ľahké, aké kroky zvolili pri výbere, ktoré právo zahodia. Postupne sa žiaci dopracovali k úvahám o hraniciach slobody.
             

            Mgr. Michalcová, Mgr. Krúteková